Tuesday , June 17 2025

Instalatii Fotovoltaice

Instalatii fotovoltaice cu panouri monocristaline si policristaline

V-ati propus sa optati pentru achizitia unei instalatii fotovoltaice? In aceste conditii trebuie sa stiti ca panourile solare fotovoltaice se impart in doua categorii.

Exista asadar prima categorie care cuprinde panourile fotovoltaice monocristaline. A doua categorie cuprinde panourile fotovoltaice policristaline.

Acest articol va aduce la cunostinta mai multe informatii foarte utile despre cele doua tipuri de panouri. Astfel, puteti sa faceti mai usor o achizitie, avand un bagaj solid de cunostinte.

Instalatii fotovoltaice: Informtii de baza despre panourile monocristaline si policristaline

Inainte de a face un bilant al tuturor diferentelor dintre ele, ar putea fi interesant sa vedem mai intai ce au in comun. Un panou solar policristalin sau monocristalin este un dispozitiv care permite producerea de energie electrica fotovoltaica.

Instalatii FotovoltaicePentru a realiza acest lucru, ambele contin celule fotovoltaice care sunt capabile sa capteze fotonii aflati in razele soarelui pentru a produce electricitate. In ambele cazuri, aceste celule sunt realizate din acelasi tip de material fotosensibil: siliciu.

Siliciul este un material semiconductor, derivat din silice, care alcatuieste astazi marea majoritate a panourilor solare gasite pe piata.

Este unul dintre elementele cele mai naturale de pe Pamant (dupa oxigen). Este folosit in special in compozitia nisipului sau a cuartului. In modulele fotovoltaice se gaseste in cea mai pura forma.

Toate panourile solare sunt facute din siliciu cristalin?

Nu, nu toate panourile solare ale unor instalatii fotovoltaice au siliciu ca principal element activ, chiar daca este siliciul reprezinta totusi 90% din piata in prezent.

Exista si alte tehnologii: filme subtiri, celule de concentrare, celule organice, celule hibride de perovskit etc. In timp ce unele sunt deja disponibile pe piata (filme subtiri in special), altele sunt inca in stadiu experimental.

Care sunt diferentele in fabricarea unui panou solar monocristalin sau policristalin?

Extras din nisip sau cuart, siliciul este rezultatul unui proces de carboreductie. Aceasta inseamna ca datorita unei temperaturi foarte ridicate se obtine componenta principala a celulelor fotovoltaice, sub forma lichida.

Siliciul policristalin intalnit la instalatii fotovoltaice este fabricat din cristale individuale asamblate impreuna, in timp ce siliciul monocristalin este realizat dintr-un singur bloc. In acest caz, lingoul obtinut este intins la maxim si ofera astfel un rezultat uniform.

Ca urmare, monocristalinul dureaza mai mult, este mai complex de produs si necesita abilitati tehnice mai mari.

Abia in aceasta etapa, numita cristalizare, putem diferentia efectiv monocristalinul de multicristalin. Ulterior, procesul de fabricatie este mai mult sau mai putin identic. Lingourile de siliciu sunt tratate chimic pentru a nu reflecta lumina si pentru a atinge cel mai inalt nivel de puritate. Acest lucru ajuta de asemenea, la cresterea conductivitatii materialului.

Dupa racire, sunt obtinute lingouri de siliciu, care sunt deci solide, si care pot fi taiate in benzi foarte subtiri si folosite la fabricarea celulelor fotovoltaice.

Pe panou este amplasat un circuit electric pentru a putea procesa curentul produs. Celulele fotovoltaice sunt asamblate si lipite inainte de a fi incapsulate sub o placa de sticla, in general incadrata de aluminiu.

In final, in spatele panoului se adauga o cutie de jonctiune pentru a-l conecta cu invertorul (care este responsabil de transformarea curentului electric continuu produs de panouri in curent alternativ pentru consum). Si astfel cele doua tipuri de panouri fotovoltaice de siliciu cristalin va permit sa va produceti electricitatea.

Functioneaza la fel ambele tipuri de panouri?

Multe persoane curioase de aceste instalatii fotovoltaice se intreaba daca panourile monocristaline si policristaline functioneaza la fel. Ei bine, functionarea unui panou fotovoltaic, indiferent daca este monocristalin sau policristalin, este identica. Contactul cu fotonii soarelui creeaza o tensiune care produce un curent electric continuu.

Datorita invertorului, acest curent continuu este transformat in curent alternativ. In aceasta forma, energia electrica produsa va permite sa va operati echipamentele, statii de incarcare pentru vehicule electrice.

Citeste si...

Termopane Salamander Brasov

Termopane Salamander Brasov

Care sunt avantajele ferestrelor si usilor termopane Salamander Brasov? Usile si ferestrele termopane Salamander Brasov …

Instalatii Electrice Rezidentiale

Instalatii Electrice Rezidentiale

Optiuni pentru instalatii electrice rezidentiale cu LED-uri in camera de zi Atunci cand ne gandim …

Tocuri Fixe

Tocuri Fixe

Importanta alegerii unor tocuri fixe pentru usi In universul vast al amenajarilor interioare, detaliile conteaza …